poniedziałek, 25 stycznia 2016

Celebrować chwile

Ponieważ nie muszę się zrywać skoro świt do pracy, mam więcej czasu na celebrowanie śniadań! Już nie tylko szybka, nieśmiertelna kanapka czy owsianka namoczona dzień wcześniej :) Mam czas na jajecznicę, naleśniki, czy jaglankę. Ta ostatnia "chodziła" za mną od dłuższego czasu :) I w końcu wychodziła swoje :)

Moi kochani - pyszna kasza jaglana (wiadomo, trzeba porządnie przepłukać) ugotowana na mleku, z dodatkiem suszonych owoców (u mnie dziś w tej roli wystąpiły śliwki, rodzynki, morele i wiśnie), z odrobiną masła i syropu z agawy..... Ale! Tadam! Przysłowiową wisienką na torcie w tej kaszy są.... orzechy laskowe! Nadają niesamowity smak i tak super chrupią! Polecam jaglankę na śniadanie dla dużych i małych!! Samo zdrowie!





Kochani, podzielcie się swoimi sprawdzonymi przepisami na śniadanie - i takie szybkie,
i takie do celebrowania :)
Mam w zanadrzu jeszcze dwa posty kulinarne, ale póki co - ciiiii....
Uściski i dziękuję za Waszą obecność, komentarze i miłe słowa.

38 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie. Pozdrawiam Kaśka z http://nostalgicznyzakatek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. I pysznie i zdrowo :) Twoja jaglanka Madziu wygląda tak, że już bym biegła po łyżkę :)))
    Buziaki serdeczne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, łyżeczkę dostaniesz u mnie :) Zapraszam :)A przy okazji - szukam czegoś dobrego do codziennego mycia twarzy - polecisz coś? Oprócz płynu micelarnego, bo chcę coś dodatkowo :)

      Usuń
    2. Madziu ja bardzo zadowolona jestem z łagodnego żelu do mycia twarzy z bławatkiem - Tołpy, świetne są też żele z Sylveco, te są fajniejsze o tyle , że mają pompkę i przez to są dużo wygodniejsze w użyciu. Jest ich kilka rodzajów i wszystkie świetne :) Poleciłabym Ci jeszcze hibiskusowy tonik z Sylveco, też bardzo fajna sprawa, po umyciu buzi żelem:)

      Usuń
    3. Dzięki Agness, wiedziałam gdzie uderzyć :)

      Usuń
  3. Ja uwielbiam owsiankę :))Zwłaszcza jesienno-zimową porą:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsianka jest super. Za radą mojego przyjaciela, płatki zalewam na noc wodą - rano dolewam tylko mleko, troszkę masła i już gotowe śniadanko :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię owsiankę i kombinuję z nią na różne sposoby. Jaglanka mi zasmakowała z żurawiną. Nie wiem czy to dobrze, ale był czas, że wcinałam ją każdego ranka w takim zestwieniu. Z orzechami jeszcze nie próbowałam, więc czas najwyższy :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że jaglankę można codziennie bez obaw wcinać sobie :) Spróbuj z orzechami - dają naprawdę ciekawy smak :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Ja chcę tą łyżkę że zdjęcia... ;-) A jaglana - w pełni popieram, zdrowa jak 100 byków ♉ ♉ ♉ ALE pod warunkiem, że NIE NA MLEKU, chyba, że roślinnym :-P

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja chcę tą łyżkę że zdjęcia... ;-) A jaglana - w pełni popieram, zdrowa jak 100 byków ♉ ♉ ♉ ALE pod warunkiem, że NIE NA MLEKU, chyba, że roślinnym :-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wpadnij do mnie to dam Ci potrzymać łyżeczkę ;)
      Kurek, wiesz, że ja bez mleka nie istnieję. Ale może kiedyś spróbuję na roślinnym.

      Usuń
  7. Trzeba spróbować Twojego śniadanka :) nidgy nie jadłam kaszy jaglanej może czas zacząć. Nie mam jakiegoś sprawdzonego przepisu na śniadanie ale lubię jajecznicę na maśle. W ciąży nie mogłam jeść jajek bo zawsze je "zwracałam" a teraz staram się nadrobić. Chociaż tęsknię do jajecznicy zrobionej przez moją babcie, smak dzieciństwa i wakacji czy ferii spędzanych u niej na wsi.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajecznica jest super. U mnie w domu Mama robiła na smalcu albo na śmietanie. Na śmietanie jest taka puszysta i lekka... Czasem też ją robię, choć najczęściej właśnie na maśle klarowanym u mnie występuje.
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  8. Muszę koniecznie próbować kaszy jaglanej, bo jeszcze przed debiutem :-), a chodzi za mną od jakiegoś czasu. U nas oczywiście nie ma, ale jakoś sobie zorgnizuję :-). Buziak i smacznego :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zorganizuj! Nasłuchałam się o tej kaszy, że super zdrowa i w ogóle cud-miód.... Jest niezła, tylko trzeba mocno przepłukać, bo będzie gorzka. Nawet budyń z kaszy jaglanej umiem zrobić -dzięki internetu ;) Nadaje się praktycznie do wszystkiego :)
      Uściski i pozdrowienia śle :*

      Usuń
  9. Niestety, śniadania są moją słabą stroną, jem byle co, pędzę do pracy, nie mam apetytu, dopiero po południu ożywam kulinarnie. Proszę ze mnie nie brać przykładu:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie, pozwól Basiu, że tym razem faktycznie nie będę z Ciebie brała przykładu :)W wielu sferach mogę i powinnam, ale tu nie :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  10. Jem kaszę jaglaną od czasu do czasu, ale w takiej wersji jeszcze nie jadłam. Muszę koniecznie spróbować. Wygląda pysznie.
    Uściski Marta

    OdpowiedzUsuń
  11. Kiedyś kupiłam, pierwszy raz i przyznam szczerze, że stawała mi w gardle. Jakoś nie moje smaki a może nie umiem tego przygotować?
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  12. Bo z niech wychodzi taka breja - nie da się ugotować na sypko. A na słodko próbowałaś? Ja mam takie zrywy zdrowego jedzenia i wtedy też kasza ;)
    Dzień leniwy do granic....
    Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oj tak jaglanaka obowiązkowo. Ja osobiście preferuję ją w formie wytrawnej a jeśli juz na słodko to tylko w formie zmiksowanej w naleśnikach albo racuchach:-) jednak jeść ją trzeba:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakie racuchy robisz z jaglanej? Może coś zrobię u siebie? No właśnie wszyscy mówią, że jest super zdrowa :)
      Uściski :)

      Usuń
  14. Też dziś sobie zrobiłam takie powolne długie i pyszne śniadanie:) I dodam, że w asyście słońca:) Wreszcie u nas bardziej wiosennie:)
    uściski Madziu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zazdroszczę słońca! U mnie szaro, mgliście i nieciekawie.
      Buziaki :*

      Usuń
  15. Bardzo dobre i bardzo zdrowe! Ja robię na wodzie bo mleka pić nie mogę. Najbardziej lubię płatki które sama robię z suszonymi owocami, orzechami ,migdałami, słonecznikiem i co tam jeszcze się w domu znajdzie i wtedy używam mleka ryżowego bo sojowego nie lubię . Ale w weekend idę na maxa- rogalik z czekoladą:))))) taki grzech!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę na mleku - wtedy ma inny smak :) Może i nie można pić mleka, ale ja nie potrafię sobie go odmówić :( Może spróbuję się na roślinne przestawić ;)
      Słonecznik jest super w koktajlu! Do pracy sobie robię - truskawki, jogurt, syrop z agawy i właśnie słonecznik - jak sobie troszkę nasiąknie to fajnie mięknie :) I jest pychotka!!
      Raz w tygodniu taki grzech to nie grzech ;)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  16. Oooo jaglanka baaaardzo zdrowa , super, że się nią zajadasz . My też ograniczamy ziemniory , mięso a staramy się jeść więcej kasz.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ziemniaków mało jem - u Rodziców nadrabiam ;)
      Za to ryż!! Schodzi błyskawicznie. Z kasz to najbardziej lubię gryczaną! I pęczak!
      Uściski ;*

      Usuń
  17. Smakowicie u Ciebie :) Szczerze, to w wersji na słodko kaszy jaglanej nie jadałam, dlatego chętnie dołączę :)
    Ściskam, Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie :)
      I daj znać czy smakowało ;)
      Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  18. No tak, wszyscy zachwyceni, a ja się nie mogę przekonać :P Pozdrawiam - M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam musu :) Ja nie przepadam za twarogiem ;)
      Pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  19. Ja gotuję kaszę jaglaną lub orkiszową na wodzie słodzę miodem , dokładam pokrojone jabłuszko, rodzynki i cynamon, posypuję płatkami migdałowymi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też może być smaczna :) Muszę spróbować :)
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  20. Mniam, ale pyszności! Mogę zaproponować niedzielne śniadanko z córką, zatem w wolnych chwilach zapraszam do siebie
    http://pasjebet.blogspot.com/
    P.S. Uwielbiam Pepco, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń